Het zwemonderdeel moest worden ingekort door het koude water.
Het zwemonderdeel moest worden ingekort door het koude water. Kees Bin

GO Triathlon Brouwersdam groot succes

Algemeen 272 keer gelezen

Afgelopen zaterdag vond de 5e editie van de GO Triathlon Brouwersdam plaats. De omstandigheden waren uitdagend voor zowel de organisatie als de ruim 800 deelnemers.
Door het koude water moest het zwemonderdeel worden ingekort van 1000 naar 500 meter.
Bij het zwemmen ging nationale topatleet Menno Koolhaas uit Sittard voorop, klaar in 7.25 minuten. Zeven seconden later volgde Ben Muller. Joost Friderichs was 24 seconden later de nummer drie. En ook al was het ‘maar’ 500 in plaats van 1000 meter, Menno had zich behoorlijk los gezwommen van de rest. Tristan Olij kreeg 31 seconden aan zijn wetsuit, Milan Brons 35. Snel was ook Ivor Feunekes weer bij de botensteiger van het plaatselijke Zeil- en Surfcentrum.

Milan, de fietsduivel
Op de fiets veranderde de situatie wel. Menno kreeg gezelschap van Milan en Tristan. Tweevoudige winnaar Milan Brons was duidelijk de betere fietser over het ‘Zevende Bouwwerk van de Deltawerken’. Terug in wisselzone, kwam hij met voorsprong op Tristan terug van twee krappe uurtjes rammen op de tweewieler.
Allebei liepen ze sterk: Milan op kop en Tristan daarachter. Het ging tussen deze twee en met nog een kilometer te lopen leek Milan hard op weg naar zijn derde Brouwersdam-zege (na 2021 en 2022). Toen met de finish in zicht, kwamen de maagproblemen voor Milan. Ze speelden dusdanig op, dat de man uit Girona/Almere er even voor moest stoppen. Zo’n buitenkansje liet Tristan zich niet ontgaan, hij won en bleef daarmee liefst drie man van het Pro-Team Triathlon Inside voor: Milan Brons, Menno Koolhaas en Ivor Feunekes.

Op naar Cairns
Voor Tristan, tegenwoordig woonachtig in triathlondorpje Nieuwe Niedorp was het een mooie opsteker richting Ironman Cairns op 16 juni. De Australische wedstrijd is belangrijk, daar wil de Noord-Hollander zich kwalificeren voor het WK Ironman Hawaii. Bijgevolg trok hij zijn eerdere toezegging van deelname aan IM 70.3 Mallorca volgende week in. ,,De eerste serieuze wedstrijd was dus vandaag”, glimlachte Tristan, blij met deze belangrijke zege.

Geen Robert/Diede
Vijfde was de snelle zwemmer Ben Muller. Daarna volgden Olaf van den Bergh, Thomas Hounjet, Joost Friderichs, Max Muller en Erik-Simon Strijk, bezig aan zijn laatste seizoen als pro. Beste M40 was Tjarco Koppenaal, beste M50 was Dirk Wijnalda.Titelverdediger Robert de Korte en zijn partner Diede Diederiks ontbraken in Brouwersdam, zij waren ziek. Kansen dus bij de vrouwen voor andere triatletes. Trudy Veenstra uit Boelenslaan greep die kans. De Friezin schaart zich in de sterke erelijst met Diede Diederiks, Els Visser, de alom betreurde veel te vroeg overleden Marinka de Leede en Marieke Brouwers.

Enthousiasme groot
Achter Marleen van Roessel was Trudy al als tweede uit het water. Bij het fietsen kwam Morena Stevens sterk naar voren en het was de Amsterdamse die als eerste wisselde met de Vlaamse Lotte de Vet in haar kielzog en Trudy als derde. De tien kilometer moesten de beslissing brengen. Al snel was duidelijk dat de Friezin uit de Kijani-formatie de betere loopster was. Lotte de Vet volgde op een krappe twee minuten als tweede, weer veertig seconden later was Dieske Kruisselbrink de nummer drie aan de finish, waar een enthousiast publiek en dito speaker alle triatleten onthaalden. Dieske moest er voluit voor sprinten om Morena Stevens nog te achterhalen en haar van het podium te houden. Het lukte.
Nelleke Baldé was de nummer vijf, maar tevens eerste D40. Audrey Breur won het D50-klassement. Liane van Egmond, Sharon Zuijdervliet, Julia de Leeuw kwamen vervolgens over de streep. Stuk voor stuk sterke triatletes. Annabel Wouters, vorig jaar nog winnares van de kwart, was nu negende in de wedstrijdserie.

Top 3 Heren Goeree-Overflakkee:
1: Adamo Tanis Goedereede (64e plaats overall)
2: Aron Paase (Middelharnis)
3: Nico Paase (Middelharnis)

Vlaanderen boven
Het podium bij de mannen op de kwart afstand kleurde geheel Belgisch. De winst ging net als vorig jaar naar Kevin Strubbe uit Adegem. Hij bleef Mike Verbeke en Bram Debruyckere royaal (5 minuten) voor. Beste Nederlander was Tycho van Bilsen op een vierde plaats. Adriaan Koole uit Middelharnis hield de eer van het eiland Goeree Overflakkee hoog met een vijfde plaats. Knap was de zevende plaats van Willem Derks, eerste M50.

Melissa de Bruin-Roks is in de Zuid-Hollandse wedstrijden ook altijd erg sterk. Net als Yvonne van Vlerken komt ze uit Krimpen aan de Lek, wie weet schopt ze het nog even ver als Vonsy. Natasje Peters-de Winkel volgde op een tweede plaats, een krappe minuut later. Lotte Bakx uit grensplaatsje Nispen finishte als derde.

In totaal deden ruim 750 triatleten aan deze eerste van drie GO-triathlons mee. Later dit jaar volgen nog Herkingen (7 september) en Zierikzee (28 september).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant