Heleen adviseert::“Leer de basistechnieken van de Franse keuken en kook thuis de mooiste klassiekers.”
Heleen adviseert::“Leer de basistechnieken van de Franse keuken en kook thuis de mooiste klassiekers.”

Heleen tipt ‘Chez Bijdendijk’ 70 favoriete Franse recepten

Algemeen 352 keer gelezen

Middelharnis - Heleen van Esbroek van boekhandel Dekker & van Esbroek tipt elke week een boek van de week. Deze keer heeft zij speciale aandacht voor ‘Chez Bijdendijk’ geschreven door Joris Bijdendijk.

Door Nick Ehbel

Heleen vertelt dat Joris Bijdendijk een sterren kok is die in het restaurant van het Rijksmuseum een Michelinster heeft. Over het boek onthult ze: “De Franse keuken wordt gezien als de moeder van vele keukens. De Franse gastronomie – met beroemde chef-koks als Paul Bocuse en Alain Ducasse – inspireerde wereldwijd talloze chefs. Zo ook Joris Bijdendijk. Tijdens zijn koksopleiding, stages in Frankrijk en van zijn Franse vrouw Elsa leerde hij alles over de klassieke Franse bereidingen. Pocheren, blancheren, flamberen; de Franse keuken spreekt een universele taal. En als je die basistechnieken eenmaal beheerst, dan kun je volgens Joris uit elk ingrediënt het beste halen en eindeloos variëren.”

Heleen vervolgt: “In dit boek deelt hij zeventig van zijn favoriete Franse recepten die hij regelmatig in huize Bijdendijk kookt; van brood en patisserie tot pasteien, stoofschotels, salades, vinaigrettes en sauzen. De gerechten zijn gebaseerd op de klassiekers, maar uiteraard geeft Joris er zijn eigen moderne draai aan. In elk recept maakt de thuiskok kennis met Franse technieken en ingrediënten. Daarmee wordt een goede basis gelegd om zelf de lekkerste boeuf bourguignon, bourride, cannelés en vele andere specialiteiten te kunnen maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant