Alle voorbereidingen voor een goede oogst zijn afgerond.
Alle voorbereidingen voor een goede oogst zijn afgerond.

Leerlingen SBO Het Kompas openen nieuwe schooltuin

Algemeen 531 keer gelezen

Middelharnis- Na een lange aanloop is op 9 april, in de Week van de Schooltuin, de nieuwe schooltuin van SBO Het Kompas in Middelharnis geopend.
Hiermee kwam een project dat in juli 2023 gestart is ten einde en staat de school aan het begin van een nieuw project: groenten en fruit verbouwen op het eigen schoolterrein.
Het weer werkte niet mee, want op de geplande tijd was het net begonnen met regenen. Kort daarna werd het droog en verzamelden de leerlingen, leerkrachten en ouders zich in de nieuwe schooltuin. Kunstenares Lily Jans heeft een mooi bord geschilderd, dat bij de entree van de schooltuin staat. Dit bord werd onthuld door Storm uit groep Pluto. Noël, uit groep Mercurius, knipte vervolgens het lintje door en Jelle, uit groep Aarde, plantte de eerste fruitstruiken.

Gezamenlijke inspanning
De leerlingen hebben sowieso een speciale plek ingenomen in het realiseren van de nieuwe schooltuin. In juli 2023 hebben Jelle, zijn vader en een leerkracht de begroeiing achter de school gerooid. De dag daarna hebben leerlingen uit verschillende groepen deze takken, stronken en bladeren naar het grote plein verplaatst, waar ze opgehaald werden. Ook bij het startklaar maken van de bodem van de schooltuin hebben de leerlingen keihard meegewerkt. Of er nou houtsnippers met de kruiwagen vervoerd moesten worden of onkruid moest worden gewied, ze stonden steeds klaar om te helpen. Deze schooltuin is dan ook écht voor en van hen.
Was de tuin dan nog helemaal leeg tijdens de opening? Nee, dat niet. Er stonden al fruitboompjes, die n.a.v. lessen over fruitbomen uitgekozen, gekocht en geplant waren. Twee weken geleden zijn bessenstruiken geplant, die gesponsord zijn door tuinderij en pluktuin Wijdehorst. Daarna is er, samen met de leerlingen, een start gemaakt met het in elkaar schroeven van de plantenbakken. Deze zijn van duurzaam materiaal en zijn ook mee te nemen in het geval van een verhuizing van de school.

Waarom een schooltuin?
Een schooltuin is een geweldige kans om jezelf te ontmoeten in relatie met de natuur. Daarnaast kunnen de theoretische lessen natuuronderwijs in de praktijk geoefend worden. De oogst van de schooltuin kan worden opgegeten op school, verwerkt worden in een kookles, meegegeven worden naar huis of worden gedoneerd aan een voedselbank.
In de schooltuin staat ook een prachtige tuinkas, waar alvast plantjes opgekweekt kunnen worden, als het weer het zaaien van groenten en fruit in de open lucht nog in de weg staat. De tuinkas is gesponsord door het Nipius Roos fonds en Eddy Arensman en zijn zoon hebben voor de grond in de moestuinbakken van de schooltuin gezorgd. Zij hebben dit ook gesponsord! Hartelijk dank namens de leerlingen en leerkrachten van SBO Het Kompas.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant