Duitse glasmeester Jörg Hanowski aan het werk aan de brander. N.B. let op de slang in zijn mond waarmee hij mini- glasblaast
Duitse glasmeester Jörg Hanowski aan het werk aan de brander. N.B. let op de slang in zijn mond waarmee hij mini- glasblaast

Duitse glaskunstenaar Jörg Hanowski naar Kunstkijk 2024

Algemeen 297 keer gelezen

De jaarlijkse Kunstkijk op het eiland van 9 tot en met 12 mei ontvangt dit jaar als exposant onder meer de Duitse gereputeerde glasmeester Jörg Hanowski. Hij toont zijn nieuwste werk ( neon-installaties, sculpturen van borosilicaat etc.) bij Lust en Last in Sommelsdijk. Ook Angelica Pietsch exposeert daar en zij is de echtgenote van Jörg maar zij maakt als glaskunstenaar compleet ander werk dan haar man maar heel spraakmakend en verrassend.

Jórg Hanowski is 65 jaar en al vanaf zijn vijftiende actief als glasblazer. Zijn vakmanschap wordt breed gewaardeerd, ook door een groep Nederkandse glaskunstenaars onder wie Marjan Smit uit Stad aan het Haringvliet, die acht keer per jaar een dag les van hem krijgen. Met name hoe je aan een gasbrander werkt met borosilicaatglas. Hij is een geweldige technicus die regelmatig ontwerpen uitvoert voor internationale beroemdheden als Richard Meitner.

De voorbereidingen voor de Kunstkijk 2024 verlopen naar wens: er exposeren 96 kunstenaars op 36 lokaties in 10 dorpen. Zie de website voor meer informatie: www.kunstkijk.com. Er valt voor iedereen veel te beleven en te zien, inclusief workshops, demonstraties en muzikale optredens.

Vooral de glasliefhebbers komen dit jaar aan hun trekken. Ruud en Gerrie Snakenborg werken in hun mobiele glasblazerij op vrijdag in Goedereede bij Ellen van der Bok en op zondag bij Marjan Smit in Stad aan ‘t Haringvliet. Kinderen zullen dit spectaculair vinden. En , dat is een mooi toeval, Ellen en Marjan vieren allebei dit jaar een kunstenaars/ondernemersjubileum. Twee stoere en solidaire vrouwen met een eigen atelier op het eiland die respectievelijk 35 en 40 jaar voortdurend nieuwe glasobjecten vervaardigen.

Ellen van der Bok geeft in haar atelier aan de Achterstraat in Goedereede gedurende de Kunstkijk demonstraties beitelen in glas en Marjan Smit laat zien hoe je aan verschillende branders figuren maakt in borosilicaatglas.

In Goedereede , BZO/beeldentuin Catharinastraat 8, exposeert de Vlaamse glaskunstenaar Marcel Haccuria glasobjecten in groot formaat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant